Interview: Jongerenwerker Roberto de Graaff

Roberto de Graaff is sinds 2015 werkzaam bij Tavenu als jongerenwerker. Zelf was hij vroeger een van de jongeren die de grenzen opzocht (en er af en toe overheen stapte). Als professional zet hij nu zijn ervaringskennis in om jongeren wegwijs te maken in hun ontwikkeling naar volwassenheid.

Als jongerenwerker ben ik er om jongeren te ondersteunen. Mijn werkzaamheden als jongerenwerker zijn voornamelijk open inlopen draaien in Sprang-Capelle, taakstrafbegeleiding, straatwerk, vindplaatsgericht werken op de scholen, en daarbij ben ik verantwoordelijk voor diverse projecten op thema’s zoals middelengebruik en sport.

Samenwerking
Voor succesvol jongerenwerk is samenwerking van groot belang. Ik heb dan ook veel contact met diverse partners zoals Stichting Samen RKC, BeweegBuro, gemeente Waalwijk,  reclassering, raad voor de kinderbescherming, Halt, en Novadic- Kentron. Uiteraard werk ik ook veel samen met mijn collega’s binnen Tavenu. Dit is met de een wat intensiever dan met de ander, maar dit kan een week later precies omgedraaid zijn. We maken verbindingen met elkaar en externe partners waar nodig om jongeren verder te helpen.

Ik krijg voldoening uit mijn werk wanneer ik in de praktijk bezig ben met de doelgroep. Dit zijn tieners en jeugdigen vanaf 16+. Vaak zie je een glimlach bij jongeren of spreken zij hun dankbaarheid uit.

In de schoenen van jongeren staan
De kracht van het jongerenwerk van Tavenu is naar mijn idee het vertrouwen en de band die we opbouwen met jongeren. Ik kom in de praktijk veel voorbeelden tegen waar meer taakgericht gewerkt wordt en niet voldoende wordt geïnvesteerd in present zijn en een relatie opbouwen waardoor jongeren vastlopen. Zo was er een jongen die geplaatst moest worden in een woongroep. Deze jongen had daar veel weerstand tegen en was ondanks de vele betrokken hulpverleners en talloze interventies niet bereid om te gaan. Ik ben naast deze jongen gaan staan, of liever gezegd: in zijn schoenen gaan staan. Ik was er voor hem als hij mij nodig had, niet alleen tussen 9.00 uur en 17.00 uur, echt vanuit vertrouwen een band opbouwen met elkaar. Vanuit daar is het hem, met mijn ondersteuning, gelukt om de stap naar de woongroep te zetten.

Ik werk niet met een maximaal aantal uren, ik ben er als het nodig is. Jongerenwerkers bij Tavenu werken allemaal vanuit deze visie op basis van vertrouwen. Als er een relatie en vertrouwen is dan kan je met jongeren aan het werk op diverse thema’s om bewustzijn te vergroten en gedrag te veranderen.

Die zijn er voor mij
We bieden bij Tavenu een veilig en plezierig thuis gevoel aan (kwetsbare) jongeren. Een plek waar ze altijd terug durven te komen ook al zijn ze al 3 jaar uit beeld. Ik ben trots op ons team dat stabiel en flexibel is. Dat maakt ook dat die jongeren die na 3 jaar aankloppen de voor hen vertrouwde gezichten zien en weten: die zijn er voor mij.

Hasta luego!
Ik vind Tavenu de pleace to be voor jeugd. Jongeren kunnen zichzelf zijn en op een veilige manier hun grenzen verkennen.
Voor diegene die Tavenu nog niet kennen zou ik zeggen: kom gezellig bij ons langs en praat met de jongeren of ons als jongerenwerkers. Hasta luego!