Jan Huisman is afdelingsleider van de mavo bij het Willem van Oranje College. Hij deelt zijn ervaring over de samenwerking met Tavenu rondom Jongerenwerk in de school.
Wat is je functie en bij welke organisatie ben je werkzaam?
“Ik ben Jan Huisman, 59 jaar oud en ik werk sinds 1990 op het Willem van Oranje College. Ik ben daar gestart als sportleraar, dat was toen nog in die kleine gymzalen van het Willem aan de Floris de Vijfde laan. Gelukkig is in 2006 het Willem overgegaan naar de huidige locatie aan de Gaard. Van de kleine gymzalen stapte ik als docent over naar de fantastische sporthal De Slagen. Vrij snel daarna ben ik ook gestart in het schoolmanagement. Eerst voor een deel van de week en sinds 2018 geef ik geen les meer en ben ik afdelingsleider van de mavo. Super uitdagende baan samen met fijne collega’s en leuke leerlingen. Geen dag is hetzelfde.”
Op welke wijze werk je samen met Tavenu?
“Roberto, jongerenwerker bij Tavenu, komt 2 maal per week naar het Willem. Hij spreekt in die tijd vooral leerlingen in de pauzes en hij observeert leerlinggedrag. Groepjes leerlingen, maar ook leerlingen die weinig contact maken met anderen. Leerlingen komen ook naar hem toe. Daarnaast spreekt Roberto soms met de conciërges en andere collega’s, en mij dus. Natuurlijk niet over specifieke leerlingen, maar hij helpt ons wel “om te weten wat er speelt onder de jongeren”. Wij weten zelf al veel, maar alles helpt om zo samen er te kunnen zijn voor de leerlingen/jongeren.
Vroeger hadden we schoolfeesten in Tavenu, maar het is goed om te kunnen zeggen dat we deze draad weer oppakken. Tavenu kan dit professioneel uitvoeren en daar zijn wij blij mee.
Het is misschien geen samenwerking, maar onze leerlingen kunnen naar Tavenu gaan om leuke activiteiten te doen in hun vrije tijd. Natuurlijk kan Tavenu daarvoor op school reclame maken.
Soms volgt een leerling van mij een deel van zijn onderwijs op het OPDC. Ik weet; dat is niet Tavenu, maar zo kom ik ook nog wel eens bij Tavenu binnen.
We doen samen ons best om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. Daarvoor bestaat ons project “Join Us Recess”. Maar eenzaamheid is een lastig op te pakken probleem, zeker nu na Corona. Voor deelname moeten jongeren zich wel zelf bij ons aanmelden en dat loopt nog stroef. Eenzaamheid is ook een ingewikkeld probleem. Je staat er niet alleen voor, maar zo kan het wel voelen.”
Hoe ervaar je tot nu toe de samenwerking met Tavenu m.b.t. jongerenwerk in de school?
“De samenwerking loopt soepel. We leren elkaar steeds beter kennen. Roberto is ook een oud-leerling van het Willem… maar het is toch alweer een paar jaartjes geleden dat ik hem in de klas had.”
Wat zie jij als meerwaarde voor jongerenwerk in de school?
“Precies dat, het woord meerwaarde. Wij zijn, hoe betrokken ook, docenten, conciërges of schoolmanagement op het Willem. Dan is het soms fijn als er instanties zijn die daartussen kunnen werken. Jongerenwerk heeft deze waarde. Sportverenigingen zouden dat ook zo kunnen hebben, maar het vereist natuurlijk wel veel professionaliteit om dit zo op te pakken.”
Als je aan iemand anders uit zou leggen “Waarom Tavenu?”, wat zou je dan zeggen?
“Niet omdat het moet, maar omdat het kan.”
Wat zou je verder nog graag willen zeggen over Tavenu/jongerenwerk in de school?
“Volgens mij heb ik nu wel genoeg gezegd… loop er eens binnen.”