Week tegen Pesten

De Week tegen Pesten vond dit jaar plats van 23 september t/m 27 september. Dit jaarlijkse initiatief zet het bestrijden van pesten in de schijnwerpers, een probleem dat nog steeds veel jongeren raakt. Pesten kan diepe wonden achterlaten, zowel emotioneel als fysiek, en heeft een blijvende impact op het zelfvertrouwen en welzijn van jongeren. Vanuit het jongerenwerk zetten we ons in om bewustwording te creëren en pesten bespreekbaar te maken. Samen kunnen we zorgen voor een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.

Tijdens de Week tegen Pesten bieden we verschillende activiteiten aan die jongeren de kans geven om hun ervaringen te delen, van elkaar te leren en elkaar te steunen. Daarbij krijgen ze handvatten om met moeilijke situaties om te gaan en leren ze hoe ze pesten kunnen voorkomen. Jongerenwerkers staan klaar om hen hierbij te begeleiden.

Naast de activiteiten tijdens de Week tegen Pesten zijn er ook twee bijzondere voorstellingen bij Tavenu vanuit het onderwijs geweest, die het thema op een persoonlijke en confronterende manier belichten:

Vanuit het Dr. Moller College vond de voorstelling Klappen voor Bart plaats. In deze voorstelling neemt Bart het publiek mee in zijn eigen levensverhaal. Op een humoristische, maar ook ontroerende manier, vertelt hij over zijn ervaringen met onzekerheid en eenzaamheid. Hij laat zien hoe kwetsbaar je kunt zijn, maar ook hoe humor je kan helpen om moeilijke momenten te overwinnen. Zijn voorstelling is een krachtig signaal dat iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, het recht heeft om zich gezien en gehoord te voelen.

De voorstelling van Mohamed ‘Big Mo’ werd vanuit De Overlaat bij Tavenu vertoond en vertelt het verhaal van een jongen die vecht tegen de vooroordelen en de negatieve invloeden van zijn omgeving. Met veel energie en passie bespreekt hij thema’s zoals pesten, groepsdruk en jezelf durven zijn. Zijn levensverhaal is een inspiratie voor jongeren die te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen en laat zien dat je sterker bent dan je denkt, ook als de wereld soms tegen lijkt te werken.

Pesten aanpakken begint met bewustwording, en daar zetten we ons tijdens deze week en het hele jaar voor in. We willen zowel jongeren als volwassenen inspireren om samen op te staan tegen pesten. Alleen door samen te werken kunnen we een veilige en positieve omgeving creëren voor iedereen.