Jongeren halen kattenkwaad uit. Dat mag. Maar soms gaan ze verder en doen ze dingen die van de wet écht niet mogen. Ze plegen dan een ‘strafbaar feit’ of ‘delict’ en kunnen daarvoor o.a. een taakstraf opgelegd krijgen. Tavenu biedt deze jongeren vanuit het jongerenwerk taakstrafbegeleiding. Naast de begeleiding van de uit te voeren taakstrafuren zet Tavenu extra ondersteuning in om jongeren te helpen hun talenten op een positieve manier in te zetten en delict gedrag en recidive te voorkomen. Suzanne van den Berg, coördinator taakstraffen bij de Raad voor de Kinderbescherming, vertelt meer over de al ruim 10 jaar durende samenwerking met Tavenu.
Als een jongere een strafbaar feit pleegt en wordt aangehouden, gaat hij een heel traject in en kan hiervoor drie soorten straf krijgen: een vrijheidsstraf, een geldboete of een taakstraf. Dit wordt opgelegd door de kinderrechter of officier van justitie. Vanuit een organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de taakstraf kan Tavenu een vraag krijgen om taakstrafbegeleiding te bieden. De organisaties waar Tavenu mee samen werkt zijn Bureau Halt (voor lichte vergrijpen om een strafblad te voorkomen), de reclassering (voor jongeren boven de 18 jaar) en de Raad voor de Kinderbescherming (voor jongeren onder de 18 jaar).
Wat is een taakstraf?
Suzanne van den Berg is coördinator taakstraffen bij de Raad voor de Kinderbescherming en verwijst jongeren regelmatig door naar Tavenu.
Suzanne: “Een taakstraf kan bestaan uit een werkstraf, een leerstraf of een combinatie daarvan. Bij een leerstraf moet de jongere een training volgen om zijn gedrag en sociale vaardigheden te verbeteren. Bij een werkstraf moet de jongere in zijn vrije tijd onbetaald werk doen. Het gaat dan bijvoorbeeld om helpen in de keuken van een verzorgingsinstelling of helpen bij een kringloopwinkel. De lengte van een taakstraf kan verschillen. Meestal duurt een taakstraf tussen de 20 en 120 uur. Het maximum is 240 uur. Hoe lang de taakstraf precies duurt hangt af van de ernst van het strafbare feit dat de jongere gepleegd heeft. De officier van justitie of de rechter bepaalt de duur van de taakstraf. Voor iedere 2 uur taakstraf die niet is uitgevoerd doordat de jongeren de afspraken niet (meer) nakomt, staat 1 dag vervangende jeugddetentie. Jongeren voeren hun taakstraf vaak uit in de vakantie, het weekend of na schooltijd. Hierdoor duurt het soms maanden voordat ze klaar zijn met hun taakstraf.”
Bij Tavenu wordt, ongeacht het aantal opgelegde taakstrafuren, minimaal 10 keer een afspraak ingepland zodat er een relatie kan worden opgebouwd en aan vertrouwen kan worden gewerkt om jongeren verder te helpen.
Net dat stapje meer buiten de kaders
Suzanne: “De samenwerking tussen de Raad voor de kinderbescherming en Tavenu voor de taakstrafbegeleiding bestaat al ruim 10 jaar. De werkers van Tavenu bekijken iedereen met een frisse en open blik. Iedereen is welkom en niets is te moeilijk. Ze durven ook buiten kaders te denken en doen soms net dat stapje extra wat jongeren nodig hebben. De meerwaarde voor jongeren om taakstraf bij Tavenu uit te voeren is dat de jongere daar zichzelf kan zijn. Je kunt je voorstellen dat bijvoorbeeld een kok van een verzorgingshuis geen tijd of inzicht heeft om zich echt te verdiepen in de jongere die taakstraf komt doen. Daar moeten ze gewoon meedraaien met de rest en de klus klaren. Voor jongeren die zich prima aan regels en afspraken kunnen houden is dat geen probleem. In de praktijk blijkt echter dat heel veel jongeren daar moeite mee hebben. Bij Tavenu worden ze extra gemotiveerd en gestimuleerd. Er wordt ingespeeld op hetgeen de jongere nodig heeft om de kans van slagen van de taakstraf zo groot mogelijk te maken. Voor ons heel belangrijk, want er moet natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen worden dat de jongere in detentie moet.”
Betrokken medewerkers
Suzanne: “Als coördinator taakstraffen spreken wij de jongeren over de opgelegde taakstraf. We proberen daarna de juiste match te maken met een werkproject waar de jongere zijn of haar taakstraf kan uitvoeren. Voor jongeren uit Waalwijk en omgeving, komen we dan regelmatig uit bij Tavenu. De coördinator taakstraffen en de jongere spreken dan samen af bij Tavenu met de jongerenwerker die ook de taakstraf gaat begeleiden. We hebben het dan over de geldende regels en voorwaarden en op welke dagen en tijden de jongeren de taakstraf gaat uitvoeren. Daarna gaat de jongere daadwerkelijk aan de slag. Ondertussen houden we contact hoe het traject verloopt. Naar mijn idee werken bij Tavenu betrokken medewerkers met hart voor jongeren. Ze werken met een fijn team en hebben het hebben goed voor elkaar.”