Social Return is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsactiviteiten van Tavenu. Daarbij zetten we ons in voor minder kansrijke jongeren en/ of jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Voor diverse taken, zoals bijvoorbeeld schoonmaak, onderhoud, techniek, koken, etc. werkt Tavenu niet met betaalde professionals, maar betrekken we jongeren bij deze activiteiten zodat we hen de kans kunnen geven om verantwoordelijkheid, structuur en werknemersvaardigheden te ontwikkelen in teamverband. Voor sommige jongeren is het lastiger om deze vaardigheden op andere plekken te ontwikkelen, zoals jongeren met een taakstraf, (potentiële)drop-outs, jongeren die met leerplicht te maken hebben, werkloze jongeren en jongeren met een uitkering. Jongeren die we op deze manier betrekken worden begeleid door onze jongerenwerkers. Zij zorgen er voor dat Tavenu een tweede thuis is, en stimuleren ook om verantwoordelijkheid, en structuur op te pakken.
Gedurende 2021 golden nog strikte coronaregels, waaronder de avondklok. Hierdoor ontstond een nieuwe groep met een afstand tot de arbeidsmarkt en potentiële drop-outs. Een groep van jongeren en/ of studenten die door de destijds geldende regels rondom corona geïsoleerd en depressief raakten, zich in moeilijke gezinssituaties bevonden en/ of tijdelijk niet konden werken (bijvoorbeeld in de horeca, omdat de restaurants gesloten waren). Zij kwamen naar Tavenu voor een gesprek en om even onder leeftijdsgenoten te zijn, en we betrokken hen vervolgens bij de diverse activiteiten om iets om handen te hebben.
Hierbij zien we hoe groot de kracht van social return is. Jongeren ervaren dat zij met hun acties een bijdragen leveren die er echt toe doet. Jongeren helpen elkaar om uit de problemen te blijven, en daarbij hun talenten, ondernemendheid én werknemersvaardigheden te ontwikkelen.