Conciërge Willem van Oranje over Tavenu

Gerdine van Drunen werkt als conciërge op middelbare school ‘Willem van Oranje’. Zij vertelt over de indruk die zij opdeed na een rondleiding binnen Tavenu.

Mijn naam is Gerdine van Drunen en ik werk als conciërge op een middelbare school, het ‘Willem van Oranje’. Op uitnodiging van Alex, jongerenwerker binnen Tavenu die onze leerlingen regelmatig bezoekt in de aula, ben ik graag ingegaan.

Organiseer en probeer het maar
Na een voorstelrondje met de andere werknemers en vrijwilligers vertelt Alex dat jongeren van 12 t/m 23 jaar dagelijks welkom zijn bij Tavenu. Veelal ter ontspanning, om elkaar te ontmoeten, of meer zelfvertrouwen te krijgen. Daarvoor organiseren zij activiteiten, maar je mag ook met een eigen groepje vrienden gebruik maken van hun ruimtes, in overleg uiteraard. De redenatie is steeds: Organiseer en probeer het maar, na afloop evalueren we. Wat ging goed? Wat kan beter? Was het kostenplaatje juist? De eigen ervaring helpt hen verder.

Denk bij de activiteiten aan concerten, toneelvoorstellingen, samen jammen in de professionele muziekstudio, samen gamen, pizza’s bakken, en ook bijvoorbeeld meubilair maken. Ze hebben prachtige barkrukken gemaakt van oud ijzer en gebruikte aanrechtbladen. De overtuiging bij Tavenu is dat als jongeren dit zelf maken zij er ook zuinig op zijn. Betrokkenheid bij het gebouw en het interieur vinden zij belangrijk. Zo maken zij ook samen schoon. Het werkt, je kunt er van de vloer eten!

Voor het “natje” is gezorgd, maar ook als jongeren het even lastig hebben is
Tavenu er

Buiten kan men skaten en sporten, en is een watertappunt. Dus ook voor “het natje” is gezorgd. Naast deze activiteiten zijn jongerenwerkers er ook als jongeren het even lastig hebben. Dat kan op de reguliere school zijn, hun (agressieve)gedrag daar, spijbelen, pesten of gepest worden etc. maar dan ook op het OPDC Boost! Zijn: Een orthopedagogisch-didactisch centrum, binnen jongerencentrum Tavenu, locatie Taxandriaweg. Bedoeld voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs die de connectie met het onderwijs dreigen te verliezen of al verloren hebben. Zij bieden deze leerlingen een nieuw perspectief. Dit gebeurt op maat, in nauw contact met leerling, ouders, OPDC Boost! en (onze) school.

Ook taakstraffen vanuit Bureau HALT, Reclassering Nederland en Raad voor de  Kinderbescherming worden hier vervuld. Daarbij probeert Tavenu, samen met een jongere, de reden te achterhalen die schuilgaat achter de vraag waaróm de straf is opgelegd. En hoe te voorkomen dat hij/zij opnieuw in de problemen komt. Is de zorg te groot dan kunnen zij doorverwijzen naar verschillende gespecialiseerde instanties.

Tot slot zijn ze ook opleidingsplaats voor 1e jaars studenten van de opleiding tot sociaal werker van het Koning Willem I College: Leren op Locatie. In de lessen die studenten bij Tavenu volgen worden zij gestimuleerd te leren van deze praktijkervaringen.

Aangenaam verrast door de veelzijdigheid van het pand (o.a. ruimtes zijn naar grootte in te delen) én hun activiteiten verlaat ik een stuk wijzer het pand.

Mocht je een jongere weten die op zoek is naar een vrijetijdsbesteding, schroom niet en attendeer ze op de mogelijkheden binnen Tavenu!