Met het landelijk actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ wil de overheid de trend van eenzaamheid doorbreken. Ook Waalwijk doet mee aan deze brede beweging in de samenleving die ervoor staat dat mensen meedoen en voelen dat ze ertoe doen. De coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid Waalwijk’ richt zich op acties om bewustwording te creëren over eenzaamheid en eenzaamheid tegen te gaan. Tavenu is partner in de coalitie om dit thema voor jongeren aan te pakken.
Bij het onderwerp eenzaamheid wordt al snel gedacht aan ouderen. Beleid en initiatieven zijn vaak gericht op het doorbreken van de trend van eenzaamheid onder ouderen, hen mee laten doen in de samenleving en laten voelen dat ze ertoe doen, ook als ze minder vitaal en actief zijn.
Per schoolklas 3 leerlingen
Jongeren geven aan: “Niet alleen ouderen voelen zich eenzaam, voor mij is dit ook een probleem. Het heeft grote invloed op mijn functioneren en waarom zou ik me ervoor schamen?” Ongeveer 8 procent van de Nederlandse jongeren heeft last van eenzame gevoelens. Dat zijn gemiddeld 3 leerlingen per schoolklas.
De afgelopen jaren is het onderwerp eenzaamheid onder jongeren steeds meer in de schijnwerpers gekomen. Al voor de covid-19-crisis kwamen in talkshows jongeren aan het woord die over eenzaamheid durfden vertellen en de impact die dat op hun leven had. Doordat het taboe er langzaam maar zeker vanaf gaat, stellen we onszelf steeds vaker de vraag: Wat kunnen we eraan doen?
Eenzaamheid is een focus thema voor Tavenu
Tavenu heeft dit thema stevig op het netvlies staan. Eenzaamheid is een focusgebied in de activiteiten en werkzaamheden die we doen. Daarbij hanteren jongerenwerkers een integrale manier van aanpakken. De start van de aanpak van eenzaamheid bij jongeren is de signalen herkennen en bespreekbaar maken. Vaak herkennen jongeren zichzelf niet in de term ‘eenzaamheid’, maar herkennen zij bijvoorbeeld wel dat ze moeite hebben met sociale contacten aangaan en/ of onderhouden. Jongerenwerkers zijn tijdens hun werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens het vindplaatsgericht werken op school of online, alert op signalen van eenzaamheid. Ook komen we in contact met eenzame jongeren via ouders die zich zorgen maken, schoolmaatschappelijke ondersteuning e.a. partners, die jongeren doorverwijzen om hen te ondersteunen vanuit het jongerenwerk. Jongerenwerkers zullen bij mogelijke signalen eenzaamheid bespreekbaar maken en samen zoeken wat de beste aanpak is.
Integrale aanpak
Jongeren worden vervolgens op een laagdrempelige manier uitgenodigd om deel te nemen aan (vrijetijds)activiteiten en het meedraaien met het opzetten daarvan. Zij worden daarbij uitgedaagd om vaardigheden te ontwikkelen en/of vergroten, om hun eenzaamheid tegen te gaan. In het team van jongerenwerkers wordt gekeken welke jongerenwerker het beste in buddy constructie de jongere kan ondersteunen in zijn/ haar proces. Jongerenwerkers screenen vervolgens op mogelijke connecties die te maken zijn en koppelen jongeren aan elkaar en/ of aan een groep om het netwerk te vergroten.
De integrale manier van werken, waarbij samenhang en maatwerk is in de aanpak tussen de verschillende elementen die komen kijken bij eenzaamheid, maakt dat jongeren op een laagdrempelige manier in contact komen met leeftijdsgenoten en doen zij competenties op die hen helpen om eenzaamheid te verminderen en tegen te gaan.
Week tegen Eenzaamheid
In de ‘Week tegen Eenzaamheid’ staat ontmoeting en verbinding centraal. De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september t/m 6 oktober. In Waalwijk wordt ervoor gekozen om de ‘Week tegen Eenzaamheid’ te verbinden aan de ‘Week van de Toegankelijkheid’ van 3 t/m 8 oktober. De actieweek loopt dus van donderdag 29 september tot en met zaterdag 8 oktober 2022. Ook Tavenu zal daarin extra aandacht en activiteiten hebben voor jongeren met eenzame gevoelens
Voor meer informatie of een verkennend gesprek over de aanpak van eenzaamheid bij jongeren neem contact op met jongerenwerker Stefanie van Engelen op nummer
06-43887529 of email stefanievanengelen@tavenu.nl
De activiteiten tijdens de ‘Week tegen Eenzaamheid’ zullen op een later moment bekend worden gemaakt via sociale media en website.