Bij elkaar, bij uit elkaar

12 mei vond de netwerkbijeenkomst rondom scheiding plaats vanuit de gemeente Waalwijk met de live lancering van ‘Alsjeuitelkaargaat’ Waalwijk. Jongeren met ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn krijgen te maken met vele veranderingen en dat is niet altijd makkelijk. Tavenu was aanwezig om meer zicht te krijgen op wat het huidige aanbod is voor deze doelgroep en wat we vanuit het jongerenwerk kunnen bijdragen.

Een scheiding is een proces dat veel teweeg kan brengen en elk gezinslid raakt, ook de kinderen. Een scheiding zorgt voor verandering en heeft in elke leeftijdsfase impact.

Mogelijke reacties van jongeren op de scheiding kunnen zijn dat ze de verantwoordelijkheid over hun ouders nemen, dat ze wegvluchten van huis en gaan experimenteren met relaties en seks, dat ze boos of agressief kunnen zijn (met name jongens) en/of dat ze verdrietig of angstig zijn (met name meisjes).

Jongeren hebben, naast bovenstaande gevoelens, ook nog andere gevoelens na de scheiding van hun ouders, zoals verzet, eenzaamheid, schuld, machteloosheid, opluchting, loyaliteit, een grotere zelfstandigheid en een grotere weerbaarheid.

Wat jongeren moeilijk vinden tijdens de scheiding zijn eindeloze ruzies tussen ouders, het verlies van contact met en betrokkenheid van een ouder, een ouder zonder steun van anderen, geen steun van vrienden of volwassenen, een langdurige rechtbankprocedure en zelf een moeilijk temperament of minder draagkracht hebben.

Een grote groep jongeren waarvan de ouders gescheiden zijn leert goed omgaan met de veranderingen in hun leven, wordt zelfstandiger en weerbaarder en gaat bewust om met de eigen relaties. Een kleine groep jongeren blijft het moeilijk vinden om de scheiding van de ouders te verwerken, haalt minder goede resultaten op school, is onzeker om een relatie aan te gaan of in stand te houden en/of gebruikt meer drugs en alcohol.

Alle reden dus om ook binnen Waalwijk met een gezamenlijk goed aanbod te komen. Resultaten vanuit de netwerkbijeenkomst zijn dat partners elkaar leren kennen en vinden. Vanuit verschillende organisaties is deze middag gesproken over uit elkaar gaan en de impact hiervan op jeugd en jongeren. Naar voren is gekomen welke organisaties betrokken zijn in Waalwijk en welke hulp zij bieden. Aan de hand van gesprekken tussen verschillende organisaties is concreter gekeken naar de samenwerking en hoe deze aangegaan kan worden. De belangrijkste speerpunten deze middag waren verbinding maken met elkaar, samenwerken en een platform ontwerpen waarbij kennis gedeeld wordt en dezelfde taal gesproken wordt. In vervolg bijeenkomsten zullen de afspraken verder uitgewerkt worden.

Tavenu neemt zich voor om training en scholing op dit gebied te volgen in gezamenlijkheid met partners want samenwerken is ook kennis delen en samen dezelfde taal spreken. Tevens zal ingezet worden op een laagdrempelig aanbod voor de doelgroep 12 tot en met 23 jaar dat in afstemming met partners en jongeren verder ontwikkeld zal worden in de komende tijd. Daarbij maken jongerenwerkers gebruik van de beroepskrachten van Alsjeuitelkaargaat voor jongeren die te maken krijgen met een scheiding van hun ouders. Daarnaast is het mogelijk voor jongeren om contact te hebben met Villa Pinedo. Ze kunnen appen met een buddy, die zelf ook gescheiden ouders heeft en weet hoe het is om in twee huizen te wonen. In Waalwijk werken ook kindbehartigers. Zij begeleiden jongeren tot en met 18 jaar waarvan de ouders uit elkaar zijn. Meer weten? Kijk dan op de website https://www.alsjeuitelkaargaat.nl/