Anna van Burenstraat

WAALWIJK – Jonge vluchtelingen hebben vaak moeite om op eigen benen te staan. Ze vinden lastig aansluiting en belanden nogal eens in de schulden. De gemeente Waalwijk wil deze groep veel beter begeleiden. Het Rijk steunt deze speciale aanpak.

Michel Koster 24-02-25,

Het ministerie van Asiel en Migratie komt met een subsidie van ruim 550.000 euro over de brug. Het geld is bedoeld voor de opvang en begeleiding van jonge statushouders in Waalwijk. De gemeente kiest daarbij niet voor half werk. Een groep jongvolwassenen krijgt niet alleen onderdak bij een complex aan de Anna van Burenstraat, maar wordt daar ook intensief begeleid. ,,We zien jonge statushouders regelmatig in de problemen komen als zij zelfstandig gaan wonen”, aldus wethouder Sheila Schuijffel. ,,We willen juist voor een veilige landing zorgen.”

De gemeente vangt al jaren alleenstaande, minderjarige vluchtelingen op. De groep met een verblijfsvergunning stroomt door naar een woning, zodra ze volwassen zijn. Dat blijkt een reuzenstap, zeker zonder de steun van ouders. Deze groep heeft van alles meegemaakt, is niet bekend in Waalwijk en moet dan haar weg zien te vinden.” Schuijffel snapt dat dat erg lastig is. ,,Zeker als 18-jarige.” Het lukt deze groep niet altijd om naar school te gaan of met inburgering te starten. De gemeente ziet diverse problemen ontstaan: van geldzorgen tot moeizame integratie. Het vraagt om extra actie.

Landelijke aandacht voor project

Het voormalige zorgcentrum aan de Anna van Burenstraat speelt een belangrijke rol bij het project. Dat is niet toevallig. Het gebouw is al sinds 2017 in gebruik als opvangplek voor jonge statushouders. Ook ‘Nederlandse’ jongeren die op zoek waren naar een betaalbare woning, kregen er een plek. Het idee daarachter was dat de jonge bewoners van elkaar konden leren. Het project trok destijds landelijke aandacht. Betrokken partijen zijn nog altijd tevreden over deze aanpak. Maar voor een goede begeleiding van de jonge statushouders blijkt toch meer nodig.

Het vierjarige project gaat volgende maand van start. Meerdere partijen zetten er hun schouders onder. Huischmeesters blijft de hoofdhuurder van het pand. Zij onderhouden de contacten met de jongeren, en weten wat er onder hen leeft.

‘Het wordt groot aangepakt’

Er sluiten meer partijen bij het project aan. Zo is organisatie Sterk Huis wekelijks in het pand aanwezig, en steekt veel tijd in extra begeleiding. Ook jongerencentrum Tavenu gaat met deze kwetsbare groep aan de slag. Het wil samen met de jongeren activiteiten opzetten om zo de gemeente Waalwijk en haar inwoners beter te leren kennen. Verder zijn organisaties als Casade, Baanbrekers, gemeente, Twiddus en het ministerie bij het speciale project betrokken. ,,Het wordt echt groot aangepakt.”

De gemeen­schap­pe­lij­ke ruimte moet een plek worden waar ook buurtbewo­ners welkom zijn

Sheila Schuijffel, wethouder

Het complex blijft ruimte bieden aan elf jonge statushouders en elf Nederlandse jongeren. Zij hebben een eigen appartement met woonkamer, pantry en slaapkamer. De badkamer en wc worden met een aantal jongeren gedeeld. De bewoners houden hun eigen kamers schoon, evenals de gemeenschappelijke ruimte en keuken van het gebouw.

Flinke verbouwing

Het pand wordt op dit moment flink verbouwd. Vooral de gemeenschappelijke ruimte wordt stevig onder handen genomen. ,,Het moet een plek worden, waar ook buurtbewoners welkom zijn. Ze kunnen daar soms samen activiteiten houden.” In april of mei wordt een speciale bijeenkomst gehouden voor bewoners en omwonenden, zodat ze elkaar beter leren kennen.

Het Rijk betaalt de komende jaren een vergoeding voor het verblijf van de statushouders. De gemeente verwacht met deze subsidie het hele project te kunnen bekostigen.