Young Leaders : Maatschappelijke diensttijd

Young Leaders is een trainingsprogramma in het kader van maatschappelijke diensttijd (MDT) voor Waalwijkse jongeren die zichzelf willen ontwikkelen én iets willen doen voor de Waalwijkse samenleving.

Als jij deelneemt aan Young Leaders wordt jouw persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd en word je bewust gemaakt van de verantwoordelijkheid die jij kan nemen voor jouw buurt. Je bouwt nieuwe competenties op en je leert op jezelf te reflecteren. Je wordt geactiveerd om jouw kwaliteiten in te zetten als positief rolmodel voor andere jongeren uit jouw buurt.

Young Leaders bestaat uit een trainingsdeel en een activiteitendeel. In het trainingsgedeelte word jij in 10 bijeenkomsten uitgedaagd om je te verdiepen in jouw kwaliteiten, de manier waarop jij die kan inzetten in jouw eigen leven en voor jouw woonbuurt. Je versterkt je vaardigheden op het gebied van presenteren, organiseren en samenwerken. Tijdens deze training bedenken jij en de andere deelnemers één of meerdere plannen voor het organiseren van sociale activiteiten in jullie buurt. Ook ga je alvast van start met de uitwerking van jouw ideeën door een werkplan en begroting te maken.

In het activiteitendeel ga je deze plannen vervolgens waarmaken. Met ondersteuning van een coach ga je aan de slag met de uitvoering van de activiteiten die jij hebt bedacht. Denk bijvoorbeeld aan een buurtfeest voor jong en oud, een sporttoernooi of een jongerendebat. Je kiest zelf welke initiatieven jij voor jouw buurt wilt nemen.

Via deelname aan het trainingsprogramma ontdek je jouw talenten, versterk je je vaardigheden en leer je maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in jouw buurt. Je ontwikkelt je tot een positieve jonge leider en door met jouw initiatieven naar buiten te treden straal jij deze activerende boodschap als rolmodel uit naar andere jeugd om jouw heen.

Young Leaders is een training die wordt gegeven door opgeleide jongerenwerkers van Tavenu. Het programma is ontwikkeld door Noorda en Co. Noorda en Co doet onderzoek naar maatschappelijke zaken van jongeren, met name onder buurtjeugd en andere jeugd met een kwetsbare achtergrond.