Brug naar de Brugklasdag

Brug-naar-de-Brugklas is een door ons georganiseerde dag voor groep-8-leerlingen van een 9-tal Waalwijkse basisscholen, waarin zij worden voorbereid op de overgang van de leerlingen van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs.

Deze overgang is er één die indruk kan maken op hem/haar. Van de veilige omgeving van hun oude school waar ze precies weten wat er van hen verwacht wordt en waar zij de oudste leerlingen zijn, naar de middelbare school waar alles anders, groter, sneller en indrukwekkender is en waar zij in één keer als brugpieper weer onderaan de ladder staan. Als jongerenwerkers van Tavenu komen wij veelvuldig in contact met jongeren die als nieuwkomer de brugklas mogen ervaren en via hen krijgen wij veel dezelfde signalen te horen. Grotendeels zijn dat zaken die uiteraard spannend zijn, maar waar de betreffende leerling op een adequate manier mee zal omgaan. Ook komt het voor dat de leerling geholpen zou zijn, wanneer hij/zij van tevoren zou zijn voorbereid op wat er op zijn/haar pad kan komen. Zodoende zijn we op het idee gekomen om in ons jongerencentrum een dag te organiseren, waar zo’n 50 leerlingen op een laagdrempelige en actieve manier wordt voorbereid op dat wat komen gaat in de brugklas op zijn/haar nieuwe middelbare school. We vinden het belangrijk dat een dergelijke dag ‘laagdrempelig’ is voor de leerlingen om zo te voorkomen dat we de overstap naar de brugklas voor hen te beladen gaan maken. De dag zal ‘actief’ zijn, waardoor de concentratie van de leerlingen hoog blijft. Met het rooster van deze dag proberen we zoveel mogelijk de situatie van hun aanstaande school na te bootsen. Zodra de zoemer gaat, zorg je er voor dat je op tijd in de volgende les bent, met je zware rugzak bij je en ondanks alle obstakels die je onderweg tegen kunt komen. Het uiteindelijke resultaat is een dag waarin de leerlingen zich in koppels al lasergamend door het gebouw van jongerencentrum De Tavenu bewegen om zodoende van workshop naar workshop te gaan. Door dit spelelement zorgen we voor continue actie. Tezamen met de korte duur van de workshops (15 minuten) zorgen we er zo voor dat de leerlingen niet verslappen in hun aandacht. Om een zo volledige nabootsing van een dag op de middelbare school neer te zetten, mogen de leerlingen hun lunchpakket meenemen. Verder mogen zij zich totaal laten verrassen!

Wat betreft de inhoud van de workshops vinden wij het belangrijk dat de thema’s zijn afgestemd op de belevingswereld van de leerling en begeleidt worden professionals. Geen al te zware onderwerpen, en indien dit wel het geval is, dan proberen we die zo laagdrempelig mogelijk en passend bij hun leeftijd aan te snijden. Onderstaande workshops zijn tijdens de voorgaande editie aan bod gekomen:

  • Veilig Verkeer Nederland (dode hoek van de vrachtwagen)
  • Social Media (hoe presenteer ik me op de verschillende Social Media?)
  • Sexting (wat zijn de gevolgen van het digitaal versturen van seksueel getinte foto’s?)
  • De jeugdagent (maak kennis en neem een kijkje n de politiebus)
  • Tavenu (wat hebben wij te bieden aan de Waalwijkse jongeren?)
  • Kindertelefoon (wat hebben zij te bieden en hoe bereik ik hen?)
  • Van groep 8 naar de brugklas en van de basisschool naar de middelbar (wat voor veranderingen staan er zoal te wachten?)
  • Verder is er nog een blok activiteiten waar aan teambuilding wordt gedaan.